Hoe werkt kilometervergoeding voor zzp’ers?

Hoe werkt kilometervergoeding voor zzp’ers?

Als zzp’er kan het voorkomen dat je op verschillende locaties werkt. Zeker wanneer je hiervoor verder moet reizen, kunnen de reiskosten aardig oplopen. Het is dus erg fijn als je hiervoor vergoeding krijgt. Maar hoe werkt de kilometervergoeding voor zzp’ers precies? Wij leggen het je uit!

Wat is kilometervergoeding voor zzp’ers?

Kilometervergoeding is een vergoeding voor de kilometers die jij moet afleggen om naar werk te gaan. Jij krijgt deze vergoeding alleen voor de kilometers die je maakt met een  voertuig zoals een auto.

Hoeveel kilometervergoeding krijg ik als zzp’er?

De kilometervergoeding hangt af van het voertuig waarmee je reist. Je kunt bijvoorbeeld met de auto, fiets of met het openbaar vervoer reizen. Hierin verschilt de reisvergoeding. Als je met de auto rijdt, krijg je ongeveer €0,39 per kilometer. Als je met het OV gaat krijg je ongeveer €0,19 per kilometer vergoed.

Kilometervergoeding en btw

Wanneer je met je eigen auto rijdt, mag je maximaal € 0,19 per kilometer aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor wordt je winst lager, waardoor je dus minder winstbelasting hoeft te betalen. Verder is de btw over het gebruik van de auto en het onderhoud fiscaal aftrekbaar. Dit geef je bij de aangifte omzetbelasting op.

Reiskosten doorberekenen aan de opdrachtgever

Sommige opdrachtgevers vergoeden je reiskosten. Je kunt dan de kosten van je eigen vervoer doorberekenen. Dit zet je op de factuur en wordt gezien als omzet. De Belastingdienst heeft daar geen regels voor. Je kunt dus € 0,19 per gereden kilometer declareren, maar minder of meer mag ook.

Houd er wel rekening mee dat het bedrag belast wordt boven de € 0,19 per kilometer. Het is dus niet altijd aantrekkelijk om een hoger bedrag te rekenen (belastingtechnisch), omdat je dan meer inkomstenbelasting betaalt. Over het bedrag per kilometer reken je btw aan je opdrachtgever.

Deel deze pagina