Wanneer moeten de winterbanden eronder?

Wanneer moeten de winterbanden eronder?

Er komen veel belangrijke zaken bij kijken, zodra u een bedrijfswagen gaat leasen. Hier is uw veiligheid één van. Winterbanden maken een groot deel uit van uw veiligheid op de weg! Bij een temperatuur onder de 7 graden celsius nemen de prestaties van zomerbanden af. Als dit gebeurt is het vervangen van de zomerbanden van groot belang. In deze blog vertellen wij u hier graag meer over hoe het nou precies zit!

Hoezo moet ik mijn zomerbanden vervangen?

Tijdens de zomerperiode hebben zomerbanden een goede grip op het wegdek. Daarnaast slijt een zomerband minder en heeft u een kortere remweg door de hogere temperatuur.Voor de winter is het wel verstandig om uw zomerbanden te vervangen met winterbanden. Bij het rijden met zomerbanden gedurende de winter, komen er een aantal risico’s kijken. Zo is dit niet alleen gevaarlijk, maar verhoogt u ook het risico op schade.

Door het ondiepe profiel bij zomerbanden heeft u minder grip bij ijs en sneeuw. Zomerbanden hebben namelijk een lage rolweerstand, wat er voor zorgt dat u een langere remafstand heeft. Winterbanden daarentegen hebben juist meer grip, ook op een besneeuwd wegdek. Winterbanden zijn dus ideaal voor tijdens de koude winterdagen, daarnaast gaat u dus ook een stuk veiliger de weg op!

Zijn winterbanden verplicht?

Het is in Nederland niet verplicht winterbanden te gebruiken, maar wij raden dit voor uw veiligheid wel aan. Gaat u dit jaar op ski vakantie? Dan raden wij het u al helemaal aan! Ook de ANWB geeft aan dat u eigenlijk niet veel keuze heeft, doordat het in andere landen vaak wel verplicht is. 

In veel landen is het namelijk wel verplicht om bij een temperatuur onder de 7 graden celsius, met winterbanden te rijden. Als u geen winterbanden heeft, kan het zo zijn dat u een boete ontvangt. Hieronder een overzicht met de landen in Europa waar dit verplicht is: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg.

In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn winterbanden alleen verplicht in bepaalde regio’s.

Deel deze pagina